Spiritus
Spiritus skabes ved at en mæsk brændes, det vil sige opvarmes. Alkohol fordamper ved en lavere temperatur end vand, og under opvarmningen af mæsken fordamper den dannede alkohol, en række aromakomponenter samt andre flygtige stoffer.
Disse dampe kondenseres og opsamles. De forskellige typer destillater kommer i en fortsat løbende proces. Det er således op til brændevinsmagerens håndværk og personlig stil, hvornår de forskellige typer skal adskilles fra hinanden. Når spiritussen er destilleret lagres den og fortyndes med kildevand.
Brændevin
I Skærvadhus Druebrændevin fremkommer mæsken af overskuddet fra vinproduktionen. Mæsken destilleres og lagres på egetræ. Derved fremkommer det produkt, der ligner og smager som cognac eller brandy. Druebrændevinen lagres først på egetræ i hvad der svarer til 1 år.
Derefter blandes det i store tanke efter solero princippet. På den måde sikres der en ensartet produkt i smag og farve, uden anden tilsætning end tiden. Derfor er der heller ikke årgang på druebrændevinen.
Man kan godt smage at solero princippet har været brugt i snart 9 år. Druebrændevinen er blød og lækker og tåler sammenligning med de fleste mærker, både indenlandske og udenlandske.
Rom
Skærvadhus laver også Dansk rom. Rommen laves ved at sukkerrørs melasse gæres og destilleres. Efterfølgende lagres rommen på egetræ i hvad der svarer til 1 år. Derefter blandes det i store tanke efter solero princippet.
På den måde sikres der en ensartet produkt i smag og farve, uden anden tilsætning end tiden. Rommen fra Skærvadhus er kraftig men samtidig sødlig, dog ikke så sødlig at det bliver for meget.
Den danske rom er rygraden i et af de nyeste produkter fra Skærvadhus, nemlig Solbærrom. Masser af solbær og sukkerrørs melasse og dansk rom, giver en fantastisk likør, der kan bruges til dessert, til kaffen og bare til almindelig nydelse. Det er virkelig noget der bare skal prøves.
I brændevin no1 er mæsken af kvas. Kvaset er vindruer som er presset ved vinfremstillingen, og som efter presningen er en tør kage. Inspirationen kommer fra Syderuropa, hvor i italienerne kalder det Grappa og franskmændene Marc.
Der er tale om alkohol i sin reneste form og med en styrke på 40%, er den både stærk men stadig overraskende mild for grappakendere
Endelig er der den årlige tradition med julesnapsen. Akvavitten laves på basis af kartofler, hvor stivelsen omdannes til sukker og danner baggrund for den mæsk, der destilleres.
Det er den oprindelige metode til at lave akvavit med, og der tilføres intet andet i denne proces. Den klare snaps smages til med mere end 25 krydderier efter en gammel familieopskrift. Resultatet er en krydret julesnaps, som nydes godt afkølet.
Vores spiritussortiment
Druebrændevin
40% alkohol
Det er klart, at når man beskæftiger sig med destillation af øl og kvas, at tankerne automatisk ledes hen mod destillation af vin, og dermed også fremstilling af cognac/Brandy eller hvad produktet nu måtte kaldes i den givne region.
Lagret druebrændevin er ønsket om at prøve, at give et bud på en dansk version af god cognac. Den vin der ikke har den rigtige kvalitet til at komme på flaske, destilleres. Efter destillationen lagres brændevinen på egetræ i en længere periode. Denne danske cognac version er utrolig blød men har samtidig kant qua den høje alkohol procent.
Dansk rom
43% alkohol
Rommen laves på samme måde, som over hele verdenen. Sukkerrørsmelassen gæres, destilleres og lagres. Eneste tilsætning der anvendes er egetræ og tid. Dette giver en rom, der er karakteristisk og ikke for sød.
Solbærrom
22% alkohol
Er nyeste produkt fra Skærvadhus. Rygraden i denne likør er den danske rom. Rommen tilsættes solbær og sukkerrørs melasse indtil den smager helt rigtigt. Den flotte farve og smag fra solbærrene tilsat den underliggende romtone kan være vanedannende på den gode måde.
Julesnaps
40% alkohol
Denne snaps er lavet 100% efter en gammel familie opskrift. Fremstillingsmetoden er ret simpel. Akvavit blandes med krydderurter og andre gode ting. Den faktiske fremstilling er lidt mere kompliceret. Der springes ikke over hvor gærdet er lavest.
Kartofler snittes og akvavitten laves fra bunden, der anvendes alene tørrede krydderier af god kvalitet. Der anvendes blandt andet Tormentilrod, lakridsrod, appelsinskal, stjerneanis, hele nelliker, kardemomme og andre gode ting i snapsen.
Dansk Gin
40% alkohol
Denne danske gin er velafbalanceret, fed og fyldig hvilket skyldes, at basedestillater er lavet på bygmalt.
Botanicals som enebær, rønnebær, lakridsrod, kvadrod, korianderfrø, havtorn, skovmærke og nordmannsgran giver en smag med både power og fine nuancer, som gør, at den kan drikkes som den er, men også er fortræffelig til drinks.