Vores historie
Skærvadhus Vingård er en lille vingård, som ligger i det Østjyske. Vinmarken blev anlagt i foråret 2006 og består i dag af ca. 480 vinstokke af druesorterne Rondo, Orion samt Solaris.
2010 overgik vingården til erhverv og blev registreret som virksomhed og dermed godkendt som producent af dansk vin. Skærvadhus Vingård kunne således begynde at markedsføre og sælge vinene. Skærvadhus Vingård er medlem af Foreningen af Danske Vinavlere.
Forretningsidéen omkring vingården er at lave dansk vin af god kvalitet, som samtidig ikke koster 400 kr. Vinen koster nemlig under 100 kr. flasken. Hele produktionsanlægget er nyindkøbt.
Forretningsidéen omkring vingården er at lave dansk vin af god kvalitet, som samtidig ikke koster 400 kr. Vinen koster nemlig under 100 kr. flasken. Hele produktionsanlægget er nyindkøbt. Druerne høstes manuelt, og håndsorteres for at sikre kvaliteten af den endelige vin lever op til målet om udvikling af en smagfuld og kraftig vin.
Målet er at vinmarken driver sig selv frem, uden indgriben med sprøjtning for at fremme væksten, men at planterne og druerne udvikler sig efter naturens eget forløb. Jeg tror at for megen klipning og opbinding stresser vinplanterne. Og er vinplanten sund og stabil, ja så er den også resistent overfor diverse utøj og angreb.
Vinen er dog ikke økologisk, og vil aldrig kunne blive det, da der anvendes svovl, som konserveringsmiddel i vinfremstillingen.
Historik
At være vinbonde er et erhverv der kræver tålmodighed. Specielt på vores breddegrader udfordres man som vinbonde af de danske vejrforhold. Men denne udfordring bestemte jeg mig for at tage op allerede tilbage i 2004/2005, hvor idéen om at anlægge en vinmark blev skabt.
Det hele begyndte som en hobby og interesse for vin, men idéen om at udvikle gode vine, som også kunne sælges udviklede sig i takt med at høstudbyttet steg, og vinen faktisk smagte godt.
I foråret 2006 blev de første 120 Rondo- og 30 Orion vinplanter sat i jorden.
Planen var, at der skulle produceres rødvin af Rondodruerne og hvidvin af Orion. Hvidvinen har ikke været en succes indtil videre. Orion modner ikke ordentligt på lokaliteten, og der går råd og utøj i druerne.
I 2010 er Orion planterne derfor fjernet, og erstattet af 50 Solaris stokke. Solaris har udviklet sig fantastisk, og der er derfor udvidet med yderligere 150 planter Solaris i foråret 2011.
I 2008 kom den første Rondo høst i hus. Der blev høstet ca. 100 kg. druer med en Oechsle på 85; gode sunde druer hvor der ikke blev kasseret én eneste klase med utøj. Grundet et uheld ved omhældningen blev der dog kun 50 flasker ud af anstrengelserne.
Resultatet var dog rigtig godt, og dette satte gang i idéen om, at starte en produktion med salg for øje. I 2009 blev der høstet næsten 300 kg. druer, og det betød næsten 200 flasker af rigtig fornuftig kvalitet.
2010 blev året, hvor vingården blev registreret som virksomhed, og salget startede. Det er gået over alt forventning. Rondo 2009 årgangen er blevet udsolgt inden udgangen af november 2010. Den store interesse taget i betragtning, har gjort, at kapaciteten forventes udvidet.
Mit mål er at jeg skal op på 2.000 vinplanter, og dermed have en god base for vinfremstillingen.
Der er mange processer fra vinproduktionen, som også anvendes i ølfremstilling. Så for at skabe synergi omkring de investeringer, der er foretaget, blev skridtet taget og i november 2010, kom de første øl på programmet.
Det startede som en fiks idé, men efter første testmængde, har det vist sig at være et glimrende slutprodukt. Øl produktionen er dog endnu ikke startet kommercielt, grundet manglende tid.
Udvikling
I 2012 skal ølbrygning være en stor del af forretningen sammen med brændevin. Fra april 2012 forventes det, at der kan sælges en bredt sortiment af øl fra eget microbryggeri samt brændevin.
Jeg har også andre produkter under udvikling, som det er mit mål at få færdigudviklet i 2012.