Vin

Vin

Vin findes i mange former, smagsvarianter, farve og duft varierer meget fra type til type. De typiske former for vin er rødvin, hvidvin, rosévin, mousserende vin og hedvin. Vin fremstilles af gæret most fra druer.

Rødvin

Rødvin fremstilles af blå vindruer, og får sin farve fra de blå drueskaller. Farven varierer fra lys til meget mørk rød. Smagen er som oftest tør.

 

Hvidvin

Hvidvin fremstilles som regel af grønne vindruer, men kan dog også fremstilles af blå druer, hvis drueskallerne fjernes tidligt i fremstillingen. Hvidvinenes farve kan variere fra helt klar til en gylden farve. De fleste hvidvine smager tørt, men kan variere fra meget tør til meget sød.

 

Rosévin

Rosévin fremstilles af blå vindruer, hvor drueskallerne fjernes tidligt i processen, så de kun opnår kort tid i mosten. Rosevins farve varierer fra bleg rød til en helt klar rød. Rosévin er næsten altid halvtør eller tør.

 

Vinfremstilling

Druerne høstes enten manuelt og afstilkes med hånden. Hvornår der høstes afhænger også af druernes modningsgrad. Ikke alle druesorter modner samtidigt. På Skærvadhus høster vi typisk omkring uge 42. Det plejer at være der, hvor druerne er modnet mest, samtidig med, at der endnu ikke er kommet frost.

Herefter følger gæringen. Rødvin og hvidvin fremstilles ikke på samme måde. Ved fremstilling af hvidvin, presses vindruerne før gæringen. Dette forgår typisk uden kontakt med drueskallerne, hvorfor der kan anvendes både blå og grønne druer til hvidvine.

Rødvin fremstilles ved at de blå drueskaller gæres med, og derfra får rødvinen sin røde farve. På Skærvadhus bruger vi Rondo til Rødvin og Rosévin, og på sigt satser vi på, at Solaris skal være hvidvinsdruen.

Efter gæringen skal vinen lagre. Lagringstiden varierer fra vin til vin, men de fleste vine skal typisk kun lagre nogle måneder, inden den tappes på flasker. Ved fadlagring, kan vinen typisk optage lidt ilt og giver mulighed for de kemiske ændringer som visse vine skal have.

Fadene kan desuden afgive aroma til vinen og afgiver også tannin, som giver vinen struktur. Fadlagrede vine er dog ikke nødvendigvis af bedre kvalitet end andre vine. På Skærvadhus gærer vinen på ståltanke. Hvidvine lagrer færdig på ståltanken i 6-12 måneder, mens rødvinen lagrer med amerikansk egetræ i samme periode.

Når vinen er færdiglagret skal den klargøres til at komme på flaske. Indholdet i fadene/tankene blandes som regel inden, da de enkelte fade kan have udviklet sig forskelligt. Vinen fra Skærvadhus filtreres oftest ikke, så der kan opleves en mindre del af bundfald.

Bundfald i vinen er ikke en fejl, men nærmere et tegn på kvalitet. Mange gode vine udskiller bundfald med alderen. Bundfaldet består af vinens affaldsstoffer og syrerester. Bundfaldet bør dog ikke skænkes i glassene.

Dekantering af vin betyder at den bliver omhældt, så den iltes. Typisk fylder man vinen på en karaffel så iltningen får vinen til a smage bedre, men kan også ske ved at åbne flasken et par timer før den skal drikkes. Det anbefales, at alle vores rødvine der er yngre end 5 år, omhældes og iltes inden servering.

Syren i vinen sikrer at vinen kan lagre og sørger for at vinen kan bevare sin duft og friskhed. Vin- og frugtsyren i vinen kommer fra druen, mens garvesyren (tannin) oftest kommer fra druernes skind. Derfor indeholder rødvin også meget mere garesyre end hvidvine.

Vinens umiddelbare duft (aroma) stammer fra vindruerne, mens bouquet er duften der opstår når vinen lagres. Vinens duft ændrer sig desuden med aldren.

Vores vinsortiment

red-flere

Rondo

En ung vin, der dog stadig er drikkevenlig. Denne danske vin er produceret på Rondo, den mest anvendte rødvinsdrue i Danmark. Druerne er høstet midt oktober for at sikre en optimal modning. Vinen er gæret i fade af rustfri stål og amerikansk egetræ.

For at sikre en optimal smag, er vinen er ikke filtreret. Det betyder, at der kan forekomme lidt bundfald. Vinen er bedst ved 17-18 grader og kan drikkes til kødretter, kraftige oste eller bare nydes for sig selv. Vinen kan drikkes nu, men vil også vinde ved lagring. Vinen bør åbnes og omhældes i 1-2 timer før den skal drikkes